🍜 MEE KARI ala CHINESE STYLE
🍜 MEE KARI ala CHINESE STYLE

Sedang mencari inspirasi resep 🍜 mee kari ala chinese style yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal 🍜 mee kari ala chinese style yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Mee kicap yang mudah dan cepat disediakan. Menu ni memang sedap dimakan jika cukup lengkap hidangannya. Menu ala-ala Chinese style gitu, tapi bukanlah.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari 🍜 mee kari ala chinese style, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan 🍜 mee kari ala chinese style yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah 🍜 mee kari ala chinese style yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan 🍜 MEE KARI ala CHINESE STYLE menggunakan 32 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan 🍜 MEE KARI ala CHINESE STYLE:
  1. Sediakan 🍜Bahan kuah
  2. Ambil 1 cwn ikan bilis direbus dgn 4 cwn air - ambil air rebusan sahaja
  3. Gunakan 1 sdm rempah kari daging*
  4. Sediakan 1 sdm rempah kari ikan*
  5. Ambil 1 sdm serbuk cili* atau 2 sdm cili kering kisar
  6. Siapkan (Campur bahan * dgn sdikit air menjadi pes kari)
  7. Gunakan 1/2 kotak kecil santan
  8. Ambil 1/2 cwn air asam jawa
  9. Sediakan Minyak utk menumis
  10. Sediakan 1 kiub bilis, garam & gula secukup rasa
  11. Ambil Air jika perlu
  12. Siapkan 🍜Bahan kisar
  13. Sediakan 1/2 biji bwg besar
  14. Siapkan 2 ulas bwg putih
  15. Sediakan 3 hiris halia
  16. Ambil Sdikit lengkuas
  17. Siapkan 🍜Bahan sambal
  18. Sediakan 15 bj cili kering*
  19. Gunakan 3-4 ulas bwg putih*
  20. Siapkan (Kisar bahan *)
  21. Gunakan 1 sdk cuka/asam jawa
  22. Ambil Garam & gula secukup rasa
  23. Siapkan Minyak utk menumis
  24. Sediakan 🍜Bahan pelengkap
  25. Siapkan 450 g kuetiaw/mee
  26. Siapkan 4 btg fishcake
  27. Sediakan Sebungkus fish balls
  28. Ambil 100 g kerang dicelur/udang
  29. Ambil Telur rebus
  30. Siapkan Sawi/taugeh dicelur
  31. Gunakan Daun bwg/sup dihiris
  32. Ambil Sdikit bwg goreng

Anda penggemar mee kari? ala-ala chinese style? Kini Menu terbaru kami ,CURRY LAKSA MEE CHINESE STYLE yang dihidangkan dengan mee kuning,kuah kari laksa yang pekat,di hiasi dengan kerang,bebola ikan,tauhu goreng,kacang panjang serta telur yang mampu membuka selera anda! Mee Kicap Ala Ala Old Town. Vietnamese Spring Rolls Sos Pedas Berlemak Sedap Giler.

Cara membuat 🍜 MEE KARI ala CHINESE STYLE:
  1. Kuah : panaskn minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan pes kari n masak hingga pecah minyak.
  2. Masukkn air rebusan ikn bilis, santan, air asam jawa & biarkan mendidih sambil dikacau sekali skala. Tambah air jika perlu. Didihkn kuah hingga menjadi sedikit pekat. Perasakan dgn kiub, gula n garam. Masukkan udang (jika ada) bila udang nampak masak angkat dan toskan. Akhir sekali masukkn fish cake/balls, masak sekejap lagi & jika ok tutup api 🍜 MEE KARI ala CHINESE STYLE1. Sambal : panaskan minyak dgn api sederhana kecil. tumis bahan kisar hingga pecah minyak. perasakan dgn cuka, gula & garam. Hidangkan bersama bahan pelengkap & kuah kari.
  3. πŸ“ Boleh je masukkn rangka ayam, tak pun isi ayam then carik2 masa hidang. Tp wajib ada ikan bilis sebagai bahan utama kuah. Beli bilis yg siap kupas saiz besar sikit eaa…Hepi meneraiiii πŸ˜‰

Menu ala-ala Chinese style gitu, tapi bukanlah resepi original. Ia tidak menggunakan ayam seperti kebiasaan mee kari Melayu. Jadi saya ambil keputusan untuk mencuba resepi Mee Kari ini… Hidang Mi Kari Chinese Style, Mudah Dimasak Untuk Tetamu Beraya! - Rasa. Cara mudah untuk menyediakan hidangan Mi Kari Chinese Style yang sangat sedap dan sesuai dimasak untuk majlis rumah terbuka. Tak ada idea nak masak apa untuk suami dan anak-anak hari ni?

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan 🍜 MEE KARI ala CHINESE STYLE yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!