🐟Sup Ikan Merah Simple - Resipi Berpantang
🐟Sup Ikan Merah Simple - Resipi Berpantang

Sedang mencari ide resep 🐟sup ikan merah simple - resipi berpantang yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal 🐟sup ikan merah simple - resipi berpantang yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari 🐟sup ikan merah simple - resipi berpantang, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan 🐟sup ikan merah simple - resipi berpantang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial.

Sup Ikan Merah Simple - Resipi Berpantang. ikan merah(cuci bersih toskan)•biji bawang merah-hiris nipis**•bawang putih-ketuk**•inci halia-hiris nipis**•tangkai akar ketumbar**•daun ketumbar•saderi(hiris nipis)•garam gula secukup rasa. Sup Ikan Merah - Lain dari yang lain! Sup Ikan Simple (Tanpa Sup Bunjut).

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat 🐟sup ikan merah simple - resipi berpantang yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat 🐟Sup Ikan Merah Simple - Resipi Berpantang memakai 11 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan 🐟Sup Ikan Merah Simple - Resipi Berpantang:
  1. Gunakan 500 g ikan merah(cuci bersih toskan)
  2. Siapkan 4 sekawan **
  3. Siapkan 3 biji bawang merah-hiris nipis**
  4. Sediakan 2 ulas bawang putih-ketuk**
  5. Ambil 1 inci halia-hiris nipis**
  6. Sediakan 2 tangkai akar ketumbar**
  7. Siapkan 1/2 biji tomato(hiris nipis)
  8. Siapkan sedikit daun ketumbar
  9. Sediakan 1/2 batang saderi(hiris nipis)
  10. Ambil 1 sk sos nampla
  11. Sediakan garam gula secukup rasa

Biasanya kalau ikan merah mesti masak asam pedas ataupun kari. Resipi sup ikan merah ala thai oleh gyna elenna cookpad. Taburkan bawang goreng dan sedikit daun sup sebelum dihidang. Haa kalau takde idea nak masak apa kata cuba masak resipi sup ikan merah ni.

Langkah-langkah menyiapkan 🐟Sup Ikan Merah Simple - Resipi Berpantang:
  1. Masukkan semua bahan bertanda ** masak sehingga mendidih
  2. Kemudian masukkan ikan garam gula secukup rasa,boleh masukkan sedikit asam limau @lada hitam jika suka
  3. Masak sehingga ikan betul-betul masak dan siap boleh dihidang

Asyik makan ayam je bosan juga kan. Cuba sesekali buat sup ikan pula. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia bersama kayu manis, buah pelaga dan bunga. Sup adalah menu yang sering saya masak, sebab satu, mudah dan dua, satu keluarga boleh makan tanpa perlu saya sediakan lauk berasingan untuk anak yang masih kecil. Walaupun mungkin tak sesedap ikan merah yang sering diguna untuk dibuat sup, jenahak pun ok juga.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat 🐟sup ikan merah simple - resipi berpantang yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!