Roti Jala Coklat Kuah Kastad
Roti Jala Coklat Kuah Kastad

Anda sedang mencari inspirasi resep roti jala coklat kuah kastad yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal roti jala coklat kuah kastad yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari roti jala coklat kuah kastad, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan roti jala coklat kuah kastad yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat roti jala coklat kuah kastad yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Roti Jala Coklat Kuah Kastad menggunakan 13 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Roti Jala Coklat Kuah Kastad:
  1. Siapkan 2 cawan tepung gandum
  2. Ambil 1 cawan air
  3. Sediakan 1 cawan susu full cream
  4. Siapkan 2 sudu susu pekat manis
  5. Ambil 1 biji telur
  6. Sediakan 2 sudu serbuk koko
  7. Sediakan 2 sudu minyak masak
  8. Sediakan Kuah Kastad
  9. Gunakan 1/2 cawan susu full cream
  10. Siapkan 1/2 cawan air
  11. Ambil 1 sudu besar tepung kastad
  12. Sediakan 3 sudu besar susu pekat manis
  13. Sediakan 1 sudu kecil esen vanilla
Cara menyiapkan Roti Jala Coklat Kuah Kastad:
  1. Masukkan air, susu full cream, susu pekat, telur, minyak masak, tepung gandum dan serbuk koko ke dalam blender. Blend hingga sebati dan tapis sebab tak nak adunan berketul-ketul (Kalau malas tapis, suka hati lah 🙆)
  2. Tuang adunan roti jala dalam botol (macam dalam gambar). Panaskan kuali non stick dan boleh mula menjala. Pastikan api kecil sahaja. Angkat roti bila sudah garing/ berubah warna
  3. Angkat dan lipatlah ikut kreativiti masing-masing. Nak gulung ke, nak lipat segi tiga ke, bulat ke, bujur ke suka hati lah. Tapi untuk yang ni saya lipat segitiga.
  4. Untuk kuah kastad, campur semua bahan. Masukkan ke dalam kuali non stick. Guna api kecil je. Kacau hingga kuah masak dan naik buih-buih kecil. Tutup api. Siap untuk dihidangkan bersama Roti Jala Coklat.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan roti jala coklat kuah kastad yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!