Roti Jala Jelita Hati
Roti Jala Jelita Hati

Lagi mencari inspirasi resep roti jala jelita hati yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal roti jala jelita hati yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari roti jala jelita hati, mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan roti jala jelita hati yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah roti jala jelita hati yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Roti Jala Jelita Hati menggunakan 9 bahan dan 11 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Roti Jala Jelita Hati:
  1. Sediakan 1 kg tepung gandum
  2. Sediakan 5 cawan air (1250ml)
  3. Sediakan 2 cawan susu cair
  4. Ambil 1 cawan minyak masak
  5. Ambil 3 biji telur (A)
  6. Sediakan 1 sudu teh garam
  7. Sediakan Red velvet emulco (Aznie bubuh ni je tuk bunga rose, jadi tak perlu bubuh pewarna merah)
  8. Sediakan pewarna ikut kesukaan (Aznie guna hijau, coklat dan plain je)
  9. Sediakan Guna cawan metrik 1 cawan tepung > 125g 1 cawan cecair > 250ml
Langkah-langkah menyiapkan Roti Jala Jelita Hati:
  1. Cara - Campurkan kesemua bahan dan gaul gaul hingga sebati.
  2. Kemudian kita blend didalam blender suaya xdak tepung berketul, kalau berketul nanti lubang botol roti jala tu tersumbat.. Tengok pusaran tengah didalam blender tu ada lubang besar ibu jari kita, maknanya adunan tak pekat tak cair,elok dah tu.
  3. Bila adunan dah siap dikisar, masukkan ia kedalam mangkuk. Bahagikan untuk dibubuh pewarna yang kita suka. (Aznie guna pewarna coklat, hijau, juga plain je. Untuk bunga bubuh red velvet emulco ye. Tak perlu pewarna merah.
  4. Ok mula2 Aznie dadar roti jala macam biasa kemudian gulung dengan kemas.
  5. Buat sebanyak 3 gulungan dan susun didalam papercup. Kemudian buat seperti sarang labah2 kecil. mask hingga permukaan kering.Letak atas papercup tadi. ketepikan.
  6. Dengan mengguakan sudu besar kita ambil sedikit adunan dan bubuh didalam pan kemudian tarik sikit ketepi. tunggu hingga kering dan angkat.
  7. Ambil kepigan yang kita angkat tadi, dari yang kecil hingga kebesar kita cantumkan membentuk bunga ros. Cubit dibawahnya supaya ia merat elok dan buang lebihannya. Letakkan didalam papercup.
  8. Ok sekarang kita sudukan pula adunan hijau diatas pan. kita buat bentuk daun. buat la macam mana pun asal asal rope😂. Tak pun dadarkan ia dan tekapkan degan acuan daun ye. Susun didalam papercup.
  9. Kita ambil aduan plain dengan menggunakan, kemidian tekan bentuk seperti dalam gambar ye. Bila dah kering kita angkat. Kemudian gulung dan bubuh dalam papercup. Ulangproses ni hingga habis adunan.
  10. Ok siap dah ni. sesuai sangat dibuat hantaran bertunang @ kahwin. Buat tuk sambut birthday pun boleh juga. Sedap dihidangkan bersama cheese leleh🤤
  11. Tips: - -nak urat jala rapat2 guna botol muncung 5, - -guna kuali non stick atau pan mcm buat burger tu,ikut selesa masing2,hasilnya sama sahaja - -api guna yg paling slow,biar lambat masak sikit tapi jala jd elok - -tutup dlm bekas lepas siap,jgn biar terdedah nnti cepat keras - selamat menjala😘😘😘

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat roti jala jelita hati yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!