Ayam masak sos tiram
Ayam masak sos tiram

Lagi mencari ide resep ayam masak sos tiram yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ayam masak sos tiram yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari ayam masak sos tiram, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan ayam masak sos tiram enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa.

Resipi Mudah Ayam Masak Sos Tiram - Sejak dah ada anak ni, nak masak semua kene cepat. Kalau lambat, anak bangun.dah satu hal.kene layan anak dulu.masak lambat.kalau masak lambat, nad lapar pulak.yela susukan baby fariza. Ekor Ayam•Biji Limau Nipis•Sos Tiram•sudu kecil Lada Hitam•inch Halia•Bawang Holland•Bawang Putih•tangkai Cili merah Besar. segenggam cendawan hitam•ketul ayam mentah•sudu tepung jagung dibancuh•sudu sos tiram•biji cili kering ikut kepedasan•bawang.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah ayam masak sos tiram yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Ayam masak sos tiram menggunakan 7 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Ayam masak sos tiram:
  1. Ambil 2 potong paha ayam, potong ikut suka
  2. Sediakan 1 tin cendawan dalam tin,belah 2 @ 3
  3. Gunakan 5 biji bawang putih, ketuk dan cincang halus
  4. Ambil 2 inci halia potong halus tapi memanjang
  5. Sediakan 1 biji bawang besar, potong ikut suka
  6. Gunakan Sos tiram, ikut suka kalau mahu kuah pekat taruh banyak
  7. Ambil Sedikit gula, kicap, dan asam

Disebabkan tak pernah makan, Mak beli je sebungkus. Orang kata, fresh mushroom tak boleh basuh pakai air. Lama giler aku tak update blog neh.entah apekebondo eyyyy sibuknya aku neh.dari bulan April lepas, lepas Mee Rebus versi Pantai Timur tu.langsung aku tak update.mintak mahap la yee.wife aku tiap-tiap hari bising.bila nak update blog.so sekarang aku. Ayam tadi disapu dengan kunyit dan garam kemudian goreng separuh masak.

Cara menyiapkan Ayam masak sos tiram:
  1. Tumis halia hingga naik bau, kemudian masukan bawang putih tumis hingga kekuningan.
  2. Masukan ayam, gaul hingga keluar air ayam tersebut.
  3. Sudah agak kering air ayam, tambahkan air, masak hingga mendidih.
  4. Kemudian masukan cendawan, sos tiram, sedikit kicap, asam dalam 2 biji dan sedikit gula, masak sehingga ayam masak dan kuah jadi pekat.Akhir sekali masukan hirisan bawang besar gaul sekejap kemudian matikan api.

Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukan sos tiram dan kicap (Kalau nak berkuah, boleh lebihkan. Ini satu lagi menu simple ahkak. Seswai dipadankan dengan masak lemak putih atau sup sayur.pilih mano lobih sihat.ni fav ahkak gak la.sbb senang sangat kan.improvisekan ayam goreng jer sebenornya.sbb ahkak tak minat makan ayam goreng stupid.rasa cam tak variety. Hidangan ayam yang penuh dengan rasa sikit pedas, masin & manis cukup menyelerakan.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan ayam masak sos tiram yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!