Resepi ayam masak kam heong
Resepi ayam masak kam heong

Lagi mencari inspirasi resep resepi ayam masak kam heong yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal resepi ayam masak kam heong yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Resepi Ayam Masak Kam Heong ringkas & sedap. Koleksi Resepi Masakan Ayam yang mudah seperti ayam yang di goreng, masakan ringkas, hidangan yang berkuah, ayam panggang BBQ, resepi yang sedap dan popular.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari resepi ayam masak kam heong, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan resepi ayam masak kam heong enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah resepi ayam masak kam heong yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Resepi ayam masak kam heong memakai 12 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Resepi ayam masak kam heong:
  1. Gunakan Ayam 5 ketul
  2. Ambil Tepung goreng ayam
  3. Sediakan Daun kari 5 tangkai
  4. Sediakan Cili padi 4 biji
  5. Gunakan Belacan satu sudu
  6. Sediakan Kari ayam 2 sudu
  7. Gunakan Sos tiram 2 sudu
  8. Siapkan Kicap manis 2 sudu
  9. Ambil Sos tomato 2 sudu
  10. Siapkan Sos cili 2 sudu
  11. Sediakan Bawang besar satu ulas
  12. Ambil Bawang putih 2 biji

Makan dengan nasi panas memang layanz. Tak rugi cuba buat lauk ni follow resepi Cik Puan Ameera ni. Mudah je kan nak buat ayam masak kam heong ni. Bila sekali dah buat confirm satu family suka.

Langkah-langkah membuat Resepi ayam masak kam heong:
  1. Bancuhkan tepung dan salut ayam untuk digoreng. Goreng ayam hingga masak dan ketepikan.
  2. Panaskan kuali dgn minyak, masukkan bawang putih dan bawang besar, dan dau kari.
  3. Tumis hingga naik bau, masukkan campuran bahan2 untuk kuah
  4. Letak air satu cawan dan biar sehingga kuah mekat. Letakan secubit garam dan campurkan ayam yg sudah digoreng
  5. Gaul dan sebatikan. Sedia untuk dihidangkn

Silap-silap ada yang minta repeat lagi. Ayam masak kam heong, yang biasanya che nom makan kat restoran chinese muslim. Katanya, resepi ayam kam heong ini ditemui di rumah nyonya pendek melaka. Ayam kam heong dimasak dengan cara menggoreng ayam terlebih dulu. Hidangan ni sangat lah wangi, cukup.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat resepi ayam masak kam heong yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!