Ayam masak sup hitam/tiyula itum
Ayam masak sup hitam/tiyula itum

Sedang mencari ide resep ayam masak sup hitam/tiyula itum yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ayam masak sup hitam/tiyula itum yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ayam masak sup hitam/tiyula itum, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan ayam masak sup hitam/tiyula itum enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial.

Resepi Tiyula Itum Atau Sup Daging Masak Hitam Sabah, Sedap Memukau. Cukup Padu Makan Dengan Nasi… Tiyula Itum is a Filipino beef soup prepared with beef or goat pieces that were cooked with lemongrass, ginger, turmeric and charred coconut meat. Tiyula Itum is a very culturally important dish for the Tausug people, it's like lechon for the people of Luzon and Visayas where it is usually reserved during.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat ayam masak sup hitam/tiyula itum sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Ayam masak sup hitam/tiyula itum menggunakan 14 jenis bahan dan 11 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Ayam masak sup hitam/tiyula itum:
  1. Ambil 1 Ayam Bulat
  2. Siapkan Isi kelapa (satu kelapa bulat)
  3. Sediakan kotak Kelapa parut / santan
  4. Gunakan 4 biji bawang putih
  5. Siapkan 3 biji besar bawang merah
  6. Sediakan 5 inci halia
  7. Siapkan 5 inci kunyit
  8. Gunakan 8 inci lengkuas
  9. Gunakan 4 btg serai
  10. Sediakan 7 biji lada merah
  11. Sediakan 5 biji lada hijau
  12. Sediakan Garam
  13. Sediakan Ajinomoto
  14. Sediakan Air biasa

Biasanya hidangan ini dihidangkan semasa majlis perkahwinan dan majlis keraian. Hari ini saya menyediakan Sup Ayam mengikut apa yang disarankan di pek pembungkusan Di bulan Ramadhan, saya memang suka makan lauk pauk yang simple simple sahaja seperti sup Setelah ayam hampir masak, masukkan batang saderi. Akhir sekali, masukkan garam dan sedikit daun sup. Usahakan kalian download sebagai review saja, belilah CD original atau kalian.

Cara membuat Ayam masak sup hitam/tiyula itum:
  1. Bersihkan ayam bulat tu dulu dan potong dadu mcm di dalam gambar 😁… Gambar ni sya ambik dkt google sbagi contoh sahaja yea 🀣🀣… Sebab takut nti kamu ndk tahu ayam potong mcm dadu mcm mna 🀣🀣… Dan klau kamu mw bilas ayam tu, pastikan btl2 bersih… Klau sya, sya akan cuci ayam tu sbyk tujuk kali 🀭🀭… Jangan pula kamu kecam cara ku cuci ayam 🀣🀣
  2. Lps udh cuci ayam dan tapis air dia… Pegi lah kebahagian kelapa pula πŸ˜‚πŸ˜‚… Kelapa bulat tu kmu ambil sahaja dia punya isi dan bakar dkt gas πŸ˜‚πŸ˜‚… Bakar dia smpai hitam sgt2 πŸ˜‚πŸ˜‚ spt hitam nya hati org yg dengki kau πŸ˜‚πŸ˜‚.. Jangan risau ini gambar google juga πŸ˜‚πŸ˜‚.. Sya terlalu bdosa dgn si En Google kerna mncuri gmbr nya 🀣🀣, maafkn sya En Google.. Ini utk buat kwn2 di dalam cookpad fhm apa yg sya cuba smpaikan 🀭🀭
  3. Klau sudah btl2 hitam tu isi kelapa, sediakan laa air dalam mangkuk besar dan letak kelapa hitam tu dlm air bgi mnghilangkan panas klpa tu 🀭 sbb isi kelapa ni kita kena tumbuk dia… Klau isi kelapa sudah sejuk, sediakn lesung batu 🀭🀭… Isi lah kelapa tu di dlm lesung batu dan tumbuk halus2 😁… Untuk mempercepatkan proses menumbuk halus isi kelapa tu bayangkn muka ex kau yg perangai mcm jahanam 🀣🀣🀣…
  4. Lps sudah isi kelapa tu hancur d tumbuk result dia sama mcm dlm gmbr 😁… Halus shja, ingt tumbuk smpai halus jgn kasar.. Btw ini ada gmbr lesung batu dan blender bawang 🀣🀣… Kalau kamu ada yg jenis blender bawang tuu, itu lagi mnyenangkn kerja kamu 😁 ndk pyh susah tumbk dia halus… Kalau sya, mmng kena pakai lesung batu, sbb di rumah sya tiada alat blender bawang tu 🀭🀭… Gmbr smua ambil dri google arh 🀭🀭, sya jadikan sbgai contoh utk kamu 🀭🀭
  5. Siap sudah step tumbuk halus isi klpa.. Ambil ayam yg d potong dadu, masukan dlm periuk dan campurkan isi klpa tadi tu… Gaul dia guna senduk besi 😁.. Gaul smpai rata
  6. Lps step yg di ats tu πŸ‘†… Ambil semua bhn2 yg tadi di sediakan kecuali kelapa parut atw santan sbb ini step yg paling last… Tumbuk semua bhn2 spt bwg putih, halia, kunyit, lada dan lengkuas.. Bwg merah hiris jgn tlmpau halus dan serai tumbuk yg d hujung nya sahaja.. Lps tumbuk serai tu, serai tu ikat mcm bgtu πŸ˜‚πŸ˜‚… Ingat semua bahan2 kena tumbuk secara asing jgn campurkan πŸ€—…
  7. Lps smua bahan2 sudah di tumbuk dan bwg merah udh d hiris… Masukkn bhn2 tuu di dlm periuk yg ada ayam d cmpur dgn isi klpa bakar dan jgn lupa masuk kn sekali serai di dalam.. Gaul2 smpai sebati… Letakkn satu sudu setengah kecil garam dan satu sudu setengah kecil ajinomoto 🀭🀭… Lps tuu gaul2 smpai sebati… Baru laa masak di ats gas… Masak sangrai dulu, bgi rempah tu meresap dkt ayam
  8. Sementara tunggu ayam tu masak mentah, pastikan api sederhana jgn tlmpau mix smpai mahu hangus 🀣🀣… Ambil satu jag air dan kelapa parut.. Ambil air kelapa parut dan letak di dalam jag yg bersih πŸ€—… Kalau ayam sudah masak mentah, masukkan la air perahan santan tersebut.. Gaul2 dan kalau sudah berbuih buih, ambil satu sudu kecil dan rasa.. Kalau kurang garam tambah garam, kalau kurang ajinomoto tmbh la ajinomoto πŸ˜‚..
  9. Kalau mahu pakai santan kotak pun blh, masukkn santan dulu baru air*** πŸ€—πŸ€—… Akhir sekali tinggal tunggu masak dan hidang πŸ€—πŸ€—
  10. Ini la result dia, klau sudah siap 🀭🀭
  11. Saya minta maaf klau tidak dpt sertakn gmbr cara2 sya buat ayam tiyula itum, sbb sya buat ni minggu lps 🀭🀭

Yanna in TIYULA ITUM. sarapp #tiyulaitum. Salam smua,jom masak sup hitam (tiyulaitum), #fyp #sabahantiktokers #malaysiatiktok #masak #tiyulaitum #traditionalfood. Tiyula Itum menjadi kegemaran dan kemestian kepada semua suku kaum suluk jika ada perayaan besarbesaran seperti Perkawinan. Makanan telah dikenali ramai oleh suku kaum lain di Sabah seperti Bugis, Bajau, Sungai dan lain-lain. Ini menunjukkan kesepaduan dalam kalangan etnik lain telah..

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat ayam masak sup hitam/tiyula itum yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!