Kari Ikan Tenggiri versi rempah utagha
Kari Ikan Tenggiri versi rempah utagha

Anda sedang mencari inspirasi resep kari ikan tenggiri versi rempah utagha yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal kari ikan tenggiri versi rempah utagha yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kari ikan tenggiri versi rempah utagha, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan kari ikan tenggiri versi rempah utagha yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa.

Ikan tenggiri banyak dicari oleh banyak orang karena kandungan gizi yang banyak dan citarasa ikannya yang lezat. Masak rempah sehingga betul-betul pecah minyak untuk dapatkan kari yang sedap dan tak berbau rempah. Kari ikan Tenggiri. menu untuk tengahari ini. lama tidak memasaknya ini pun diatas permintaan keluarga. selain kari ikan, ayam goreng, ikan kering, sayur kangkung belacan.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah kari ikan tenggiri versi rempah utagha yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Kari Ikan Tenggiri versi rempah utagha menggunakan 8 jenis bahan dan 2 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Kari Ikan Tenggiri versi rempah utagha:
  1. Ambil 2 ketul ikan tenggiri yang dihiris
  2. Ambil 4 sudu besar rempah kari ikan utara
  3. Gunakan 3 ulas bawang kecil, 3 ulas bawang putih dan 2 inci halia dihiris halus
  4. Sediakan Semangkuk air asam jawa
  5. Gunakan Santan, 1 biji kelapa
  6. Gunakan 10 biji bendi
  7. Siapkan 2 biji tomato
  8. Siapkan Garam, Serbuk secukup rasa

Haa.ha. ni resepi kari ikan rempah giling special yang my MIL selalau masak dulu. Kena buat versi utara dan penang kena pedas sikit dan merah … Was this review helpful to you? Beli rempah kari dan macam macam rempah termasuk lengkuas dan serai…Membeli dan dapat kumpul cash.back. Hujung Minggu Masak Kari Sotong Simple Dan Sedap.

Cara menyiapkan Kari Ikan Tenggiri versi rempah utagha:
  1. Tumiskan dahulu bawang dan halia, dah naik bau masukkan rempah kari, tumis sehingga pecah minyak.
  2. Kemudian masukkan air asam jawa semangkuk. Masukkan sekali ikan tenggiri tersebut. Seterusnya masukkan santan. Masukkan garam dan secukup rasa. Dah masak kesemuanya baru lah dimasukkan bendi dan tomato. Tutup api apabila kita masukkan bendi dan tomato supaya tidak terlebih masak. Siap untuk dihidangkan.

Sumber : MaDiHaA Oleh: Azie Kitchen. Bahan-Bahan Kepala ikan tenggiri Serbuk kari ikan Santan Daun kari Bawang besar Bawang putih Halia Helba campur Tomato. Resepi kari ikan tenggiri yang sangat lazat. Kari nasi kandar pun boleh kalah. hihi. Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS).

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Kari Ikan Tenggiri versi rempah utagha yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!