Bubur Nasi Ayam Bersantan
Bubur Nasi Ayam Bersantan

Lagi mencari ide resep bubur nasi ayam bersantan yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal bubur nasi ayam bersantan yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari bubur nasi ayam bersantan, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan bubur nasi ayam bersantan enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa.

Hari ini saya masukkan entry menu yang simple jika masih ada baki ayam yang kita buat untuk Nasi Ayam. Ia juga sesuai untuk orang yang kurang selera makan atau kurang sihat. Tapi kalau orang sihat pun sedap juga makan bubur nasi ayam ini.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan bubur nasi ayam bersantan sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Bubur Nasi Ayam Bersantan menggunakan 11 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Bubur Nasi Ayam Bersantan:
  1. Siapkan 1 pot beras, dicuci dan direndam
  2. Sediakan 2 keping filet ayam, dipotong dadu
  3. Sediakan 1 biji bawang besar, dicincang
  4. Ambil 5-6 ulas bawang putih, dicincang
  5. Ambil 1 biji kentang, dipotong dadu
  6. Sediakan 1 cawan mix vege
  7. Sediakan 3-4 cawan air atau bone broth
  8. Sediakan 1/2 cawan santan
  9. Sediakan Lada sulah
  10. Gunakan Garam
  11. Sediakan Bawang goreng

Lagi pun Ain ngan Daniel pun gemar sangat bubur nasi. Bubur merupakan salah satu menu yang lembut untuk dimakan dan sememangnya menjadi kegemaran ramai. Bubur Nasi Bersantan. arini layan menu owang sakit. sebenarnya ulser molot aku dah baik dah! alhamdulilllah. tadi g klinik dtemankan membe asben coz g check Masak beras dengan air rebusan ayam @ kiub pati ayam (hana buh setengah ketul sahaja) hingga menjadi bubur. Saya bukan orang yang pandai masak.

Langkah-langkah membuat Bubur Nasi Ayam Bersantan:
  1. Panaskan minyak. Gaulkan ayam bersama garam dan digoreng separuh masak.
  2. Masukkan bawang besar dan bawang putih dan ditumis hingga naik bau.
  3. Masukkan kentang dan goreng seketika.
  4. Toskan beras dan masukkan ke dalam periuk. Goreng beras bersama bawang dan ayam seketika.
  5. Masukkan air atau bone broth dan masak sehingga beras hancur. Tambah air apabila bubur hampir kering.
  6. Apabila bubur telah hancur mengikut selera anda, masukkan mix vege dan diikuti dengan santan. Kacau sentiasa supaya tak pecah minyak.
  7. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Siap. Boleh ditaburkan dengan bawang goreng sebelum makan.

Tapi nak jugak share resepi kat sini. Bukan apa, nanti kalau nak buat lagi senang nak rujuk semula. Masak beras dengan air rebusan ayam @ kiub pati ayam (hana buh setengah ketul sahaja) hingga menjadi bubur. Mood nak tido dan bermalas-malasan je utk first trimester ni. Now, alhamdulillah dah ok sikit, boleh la nak masak-masak dan kemas rumah, cuma nak keluar berjalan-jalan je tak boleh lama-lama, cepat penat.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Bubur Nasi Ayam Bersantan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!