Nasi Ayam Simple & Sedap
Nasi Ayam Simple & Sedap

Sedang mencari ide resep nasi ayam simple & sedap yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal nasi ayam simple & sedap yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

#nasiayam #resepinasiayam #carabuatnasiayam nasi ayam nasi ayam simple nasi ayam sedap dan mudah Resepi Nasi Ayam Chicken Rice Recipe Cara Mudah Buat Nasi Ayam Resepi Nasi Ayam. Hi guys, so making nasi ayam is really complicated in terms of the elements but yet so easy. There are so many elements to assemble from the rice.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari nasi ayam simple & sedap, mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan nasi ayam simple & sedap yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah nasi ayam simple & sedap yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Nasi Ayam Simple & Sedap menggunakan 31 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Nasi Ayam Simple & Sedap:
  1. Siapkan Nasi Ayam
  2. Siapkan 2 pot beras Basmathi / Herba Ponni
  3. Gunakan 10 biji Bawang Putih (kisar kasar)
  4. Sediakan Air Rebusan Ayam
  5. Siapkan Ayam Madu
  6. Ambil 1 ekor Ayam (potong 4)
  7. Siapkan 3 inchi Halia (diketuk)
  8. Siapkan 5 biji Bawang Putih (diketuk)
  9. Sediakan 5 sudu besar Kicap Cair
  10. Siapkan 5 sudu besar Madu
  11. Sediakan Bahan perasa
  12. Siapkan Sos Nasi Ayam
  13. Ambil 10 biji Cili Hidup
  14. Siapkan 5 biji Bawang Putih
  15. Ambil 5 biji Limau Kasturi
  16. Sediakan Air masak secukupnya
  17. Ambil Bahan perasa
  18. Ambil Kicap Nasi Ayam
  19. Ambil 3 sudu besar Sos Tiram
  20. Ambil 3 sudu besar Kicap Karamel
  21. Siapkan Air Rebusan Ayam
  22. Gunakan Sup Nasi Ayam
  23. Ambil Air Rebusan Ayam
  24. Sediakan 1 biji Kiub Ayam
  25. Siapkan Sedikit Lada Putih
  26. Sediakan Bawang Goreng / Daun Sup & Bawang
  27. Ambil Aneka Salad
  28. Sediakan 1 btg Timun Jepun
  29. Ambil 2 biji Tomato
  30. Gunakan 10 helai Salad Daun
  31. Gunakan 3 btg Cili Hijau

Kenapa Perlu Cuba Resepi Nasi Ayam Simple , Mudah dan Sedap. Berkali kali Sal try tau resepi nasi ayam ni , sebab pasti jadi dan sedap. Rugi kalau korang tak try dan lagi best guna beras. Kali ini, Iday nak share cara-cara memasak Nasi Ayam yang simple dan sedap!

Langkah-langkah menyiapkan Nasi Ayam Simple & Sedap:
  1. Ayam Madu 🐔. Rebus ayam bersama halia, bawang putih dan bahan perasa sehingga masak. Keluarkan ayam dari periuk dan toskan sebentar. Campur kicap cair bersama madu. Lumur rata pada ayam rebus tadi. Panaskan minyak setakat tenggelam separuh ayam. Goreng ayam pada suhu sederhana. Jgn goreng lama2 (kicap cepat hangit). Balikkan ayam bila dah garing sebahagian. Angkat ayam toskan minyak. Ketuk ayam dengan parang dan potong ikut bape besar suka. Hidang ayam dalam pinggan dan curahkan kicap madu tadi
  2. Nasi 🐔. Rendam beras Basmathi selama 1/2 jam. Basuh dan toskan. Goreng bawang putih kisar dengan sedikit minyak hingga kekuningan. Masukkan beras tadi dan goreng untuk beberapa minit. Masukkan beras dlm periuk nasi. Guna air rebusan ayam tadi bersama halia & bawang putih ke dalam nasi. Sekiranya penanda nasi pada takat 2. Letak air rebusan sehingga takat 4 (jgn lebih nanti nasi lembik). Tekan cook tunggu la sampai masak. Boleh masak serentak dengan ayam yg nak digoreng. Settle 👍
  3. Sos Nasi 🐔. Blender cili hidup, air limau kasturi, bawang putih, bahan perasa dan air masak (jgn byk sgt nanti cair). Rasa cukup masin, manis & masamnyer. Sos ni sepatutnya sedikit masam. Tarra dah siap. Tak perlu masak.
  4. Kicap Nasi 🐔. Campurkan sos tiram dan kicap karamel. Tuangkan air rebusan ayam yg ditapis. Agak2 jangan sampai cair sangat…. ok dah siap juga 👌
  5. Sup Nasi 🐔. Tambah air pada lebihan air rebusan ayam. Masukkan kiub ayam dan lada putih. Klu x cukup masin tambah la bahan perasa. Dah mendidih boleh hidang bersama bawang goreng atau daun sup & bawang. Dah settle. Bon apetite 😋

Resepi ini Iday belajar dari mak Iday. Dulu ingat susah nak buat Nasi Ayam sebab banyak benda nak kena buat. Nasi ayam mandy yang berasal dari Yaman / merupakan salah satu hidangan nasi arab yang Dalam artikel ini, kami akan kongsikan resepi nasi ayam mandy simple oleh Norfaryana Nazari yang boleh. Resepi Nasi Goreng Ayam Merah Simple. Menu ini mengandungi nasi yang sedap berasa, ada ayam goreng diperap enak, sup yang panas pembuka selera dan lengkap berserta salad dan timun sebagai menu ulam-ulaman.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat nasi ayam simple & sedap yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!