Hainanese Chicken Rice Chinese Style
Hainanese Chicken Rice Chinese Style

Lagi mencari ide resep hainanese chicken rice chinese style yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal hainanese chicken rice chinese style yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari hainanese chicken rice chinese style, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan hainanese chicken rice chinese style enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat hainanese chicken rice chinese style yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Hainanese Chicken Rice Chinese Style menggunakan 42 bahan dan 10 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Hainanese Chicken Rice Chinese Style:
  1. Ambil Bahan Stok Ayam dan Ayam Panggang :
  2. Gunakan 6 ketul ayam
  3. Siapkan 2 inci halia (diketuk dan dihiris kasar)
  4. Gunakan 7 ulas bawang putih (diketuk dan dihiris kasar)
  5. Gunakan 1 pokok daun bawang (dipotong besar)
  6. Gunakan 1 kiub ayam
  7. Sediakan 2 liter air
  8. Gunakan 3 sudu besar kicap pekat (gantikan dengan sos tiram)
  9. Sediakan 3 sudu besar kicap cair
  10. Siapkan 1 sudu besar minyak masak
  11. Gunakan 1/2 sudu besar garam
  12. Sediakan Bahan Nasi Ayam :
  13. Ambil 100 gm kulit ayam
  14. Sediakan 1/2 biji bawang holland (dipotong besar)
  15. Gunakan 5 biji bawang putih (dihiris)
  16. Ambil 2 inci halia (dihiris)
  17. Gunakan 1 sudu besar minyak bijan
  18. Ambil 1/2 sudu besar garam
  19. Gunakan 2 cawan beras
  20. Sediakan 2 cawan stok ayam
  21. Sediakan Bahan Sos Nasi Ayam :
  22. Siapkan 7 biji cili merah (jika suka pedas guna cili padi)
  23. Gunakan 1 batang serai
  24. Sediakan 5 ulas bawang putih
  25. Ambil 1 inci halia
  26. Sediakan 2 batang akar ketumbar
  27. Ambil 2 sudu besar gula merah
  28. Siapkan 1 sudu teh garam
  29. Ambil 1 cawan stok ayam
  30. Siapkan Bahan Kicap :
  31. Gunakan 1 cawan stok ayam
  32. Siapkan 1/2 cawan air perapan ayam panggang (lebihan perapan)
  33. Siapkan 1 sudu besar minyak bijan
  34. Gunakan Bahan Sup :
  35. Siapkan Lebihan stok ayam
  36. Ambil 1/2 sudu besar garam
  37. Ambil 3 sudu besar bawang goreng
  38. Sediakan 1 pokok daun bawang (dihiris nipis)
  39. Ambil Bahan Tambahan :
  40. Siapkan 1/2 biji timun (dihiris)
  41. Ambil 1 biji tomato (dihiris)
  42. Siapkan 6 helai daun salad
Langkah-langkah menyiapkan Hainanese Chicken Rice Chinese Style:
  1. Bahan Stok Ayam & Ayam Panggang : - Masukkan ayam, halia, bawang putih, daun bawang, kiub ayam dan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
  2. Keluarkan ayam dari periuk rebusan dan sejukkan seketika. Kemudian perap dengan kicap pekat, kicap cair, minyak bijan dan garam. Perap selama 15minit.
  3. Bakar pada suhu 160 darjah celcius menggunakan air fryer selama 10minit. Kemudian terbalikkan ayam tu, tambah lagi 5minit (ayam ni bila dah rebus, isinya dah masak dah, tujuan bakar hanya untuk bagi efek garing sahaja)
  4. Bahan Nasi Ayam : - Kulit ayam digoreng sehingga mengeluarkan minyak. Kemudian tumis bawang holland, bawang putih dan halia sehingga naik bau dan garing.
  5. Masukkan beras yang telah dicuci bersih ke dalam periuk nasi. Masukkan bahan tumis tadi (kulit ayam tu jika suka boleh je masukkan sekali dalam nasi, tapi hakak tak masukkan. Hanya masuk bawang holland, bawang putih dan halia sahaja)
  6. Masukkan stok ayam (sukat betul-betul paras beras dan air). Masukkan garam dan minyak bijan. Kacau sebati. Masaklah seperti memasak nasi biasa.
  7. Bahan Sos Nasi Ayam : - Kesemua bahan sos nasi ayam dikisar halus. Kemudian dimasukkan ke dalam periuk dan dimasak sehingga mendidih.
  8. Bahan Kicap : - Stok ayam, lebihan perapan ayam panggang dan minyak bijan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
  9. Bahan Sup : - Guna sahaja lebihan stok ayam tadi. Jika kurang masin tambah garam. Kemudian tambah bawang goreng dan hirisan daun bawang.
  10. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😊

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Hainanese Chicken Rice Chinese Style yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!