Kek Batik Indulgence
Kek Batik Indulgence

Anda sedang mencari ide resep kek batik indulgence yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal kek batik indulgence yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kek batik indulgence, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan kek batik indulgence yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan kek batik indulgence sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Kek Batik Indulgence memakai 22 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Kek Batik Indulgence:
  1. Ambil White Chocolate Mousse
  2. Ambil 200 g white chocolate
  3. Ambil 400 g non-dairy fresh cream (instant)
  4. Gunakan 1 sb gelatin
  5. Siapkan 100 g air panas
  6. Ambil 2 st esen vanila
  7. Gunakan boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka
  8. Sediakan Ganache
  9. Sediakan 250 g dark chocolate
  10. Sediakan 200 g non-dairy fresh cream(instant)
  11. Gunakan 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak
  12. Sediakan 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak
  13. Siapkan Kek Batik
  14. Sediakan 400 g biskut Marie
  15. Sediakan 250 g butter
  16. Sediakan 3/4 tin susu pekat
  17. Gunakan ๐ŸคŽBahan dibancuh:
  18. Ambil 300 ml susu segar perisa coklat
  19. Gunakan 200 g Milo
  20. Ambil 4 sb serbuk koko
  21. Gunakan 1 st esen vanila
  22. Gunakan 1 st serbuk Nescafe
Langkah-langkah membuat Kek Batik Indulgence:
  1. Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna freshmilk@susu cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata.
  2. Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong.
  3. White Chocolate Mousse-Dengan kaedah double boiled: 1)Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2)Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas. 3)Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian.
  4. Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set.
  5. Ganache-Dengan kaedah double boiled:1)Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2) Masukkan golden syrup/sirap glukos. 3)Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat.
  6. Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2๐Ÿ˜ธ)
  7. Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak)
  8. P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula..
  9. P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air panas (dlm periuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled.
  10. P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu ๐Ÿ˜…)

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Kek Batik Indulgence yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!