Ayam Goreng Kunyit Masak Sambal
Ayam Goreng Kunyit Masak Sambal

Lagi mencari ide resep ayam goreng kunyit masak sambal yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal ayam goreng kunyit masak sambal yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ayam goreng kunyit masak sambal, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan ayam goreng kunyit masak sambal enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan ayam goreng kunyit masak sambal sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Ayam Goreng Kunyit Masak Sambal menggunakan 6 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Ayam Goreng Kunyit Masak Sambal:
  1. Siapkan Semangkuk isi ayam
  2. Sediakan senduk besar cili kisar (lihat resipi)
  3. Gunakan sudu kecil garam
  4. Sediakan peket kecil serbuk kunyit
  5. Sediakan sudu besar tepung jagung
  6. Ambil biji limau kasturi
Langkah-langkah membuat Ayam Goreng Kunyit Masak Sambal:
  1. Mula-mula, rendam ayam dalam air yang dicampur perahan limau kasturi dalam 5 minit. Lepas tu, bilas sambil selawat dan potong kecil-kecil menjadi bite-sized. Dalam satu bekas, campurkan serbuk kunyit, tepung jagung, sesudu kecil garam dan sedikit air hingga menjadi paste. Masukkan semua ayam dan gaul rata-rata hingga sebati sejiwa.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam tadi hingga garing. Balik-balikkan agar dia garing sekata.
  3. Bila ayam dah garing, angkat dan letak atas tisu dapur untuk serap minyak berlebihan sebelum disatukan dalam mangkuk atau bekas. Time-time ni sedap ratah sebab dia tengah panas dan garing maksimum 😋
  4. Gunakan balik minyak menggoreng ayam tadi untuk tumis sambal. Buangkan sikit minyak berlebihan jika perlu. Tumis sambal bersama 1 sudu kecil garam. Bila sambal dah garing, masukkan ayam yang dah digoreng tadi.
  5. Gaulkan rata-rata agar sambal dan ayam sebati. Tak payah lama sangat bila dah sebati je terus tutup api.
  6. Siaaapp! Pastikan sepinggan nasi panas dah ready di sisi. Nak lagi best makan dengan ulam-ulam, tapi makan macam ni dengan nasi pun dah cukup nikmat.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat ayam goreng kunyit masak sambal yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!