Bakso Spaghetti Simple
Bakso Spaghetti Simple

Anda sedang mencari ide resep bakso spaghetti simple yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal bakso spaghetti simple yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari bakso spaghetti simple, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan bakso spaghetti simple yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat bakso spaghetti simple yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Bakso Spaghetti Simple menggunakan 16 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Bakso Spaghetti Simple:
  1. Sediakan Meatball (recommended brand mohamad armiya food industries)
  2. Sediakan 1 kiub ikan bilis
  3. Siapkan 1 kiub ayam
  4. Siapkan 1 sudu kecil light soy sauce
  5. Gunakan 1 sudu besar bahan blend (bawang besar, bawang putih, halia)
  6. Ambil 1 sudu kecil bahan blend (serai, cili padi)
  7. Gunakan Segenggam ikan bilis (ni sebab sy x buat meatball sendiri kan. So nak bagi kuah tu lg pekat)
  8. Siapkan Gula
  9. Ambil Garam
  10. Siapkan 1 sudu besar sos ikan
  11. Ambil 1 sudu besar minyak bijan
  12. Ambil Air secukupnya
  13. Gunakan Spaghetti yang telah direbus
  14. Sediakan Sos/Lada
  15. Gunakan 3 biji buah keras dah siap goreng
  16. Siapkan 8 tangkai cili padi
Cara menyiapkan Bakso Spaghetti Simple:
  1. Tumis bahan blend, kiub ikan bilis, kiub ayam dan ikan bilis sampai kering sikit
  2. Masukkan meatball dan gaul rata
  3. Bila bahan tumis dan meatball dah rata, boleh masukkan air, sos ikan dan minyak bijan. Biarkan mendidih. Lg lama biar mendidih lg best sebab rasa dari meatball tu lagi keluar.
  4. Adjustkan rasa sup ikut suka dengan guna gula dan garam
  5. Untuk sos lada, cuma perlu blend kan buah keras dan cili padi sekali. Adjust dengan gula dan garam kalau perlu
  6. Bila dah puas hati, ambil spaghetti yg dah direbus dan tuang kuah atas dia. Letak sos lada tu ikut tahap kepedasan yang suka.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Bakso Spaghetti Simple yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!