Nasi minyak simple
Nasi minyak simple

Lagi mencari inspirasi resep nasi minyak simple yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal nasi minyak simple yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari nasi minyak simple, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan nasi minyak simple yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa.

Nasi minyak (Palembang Malay for "oily rice") is an Indonesian dish from Palembang cuisine of cooked rice with minyak samin (ghee) and spices. This rice dish is commonly associated with Palembang city, the capital of South Sumatra province. Nasi Minyak is a Malay dish of fragrant, yellow rice cooked with a little ghee, evaporated milk The explanation could be as simple as the fact that ghee is fat derived from cows (via milk, then butter). "Hujung minggu ni kawan-kawan ofis nak datang beraya, nak masak apa yang special sikit ye?".

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah nasi minyak simple yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Nasi minyak simple menggunakan 8 jenis bahan dan 2 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Nasi minyak simple:
  1. Gunakan 4 cawan beras
  2. Ambil 31/2 cawan air
  3. Ambil Bawang putih
  4. Sediakan Bawang merah
  5. Ambil Halia
  6. Gunakan Rempah tumis
  7. Ambil Susu cair
  8. Ambil Sedikit pewarna kuning

Masak nasi minyak kali ni , niza masak diatas dapur saja..nak masak dalam rice cooker pun boleh.suka - suka hati. Kemudian matikan api dan siap resepi nasi minyak simple niza… Nasi minyak simple. Hari ini nak kongsi resepi nasi minyak yang mudah je. Beras pun pakai beras biasa saja.

Langkah-langkah menyiapkan Nasi minyak simple:
  1. Tumis semua bahan kisar,masukkan susu cair,pewarna,rempah tumis..akhir sekali masuk beras yg telah dicuci bersih
  2. Tutup dan biar sehingga masak

Biasa nasi minyak ni sesuai kalau nak hidang kat tetamu, tapi la ni kan tengah PKP. Simple ja, hidang dengan ayam masak merah ka, daging beriani ka, acar timun. mesti fefeeling macam tengah. nasi minyak, daging beriani, nasi minyak simple, daging beriani mudah Kiranya jika tiada nasi minyak ini, maka hilanglah seri majlis perkahwinan tersebut, gitu. Jom cuba masak nasi minyak ini, boleh makan dengan lauk rendang ayam. Resepi Mamak Resepi Nasi Minyak Tanpa Susu Cair Simple. Kongsiresepimamak.com - Assalamuallaikum and salam bahagia rakan cantik yang sudi cuba resepi kat blog ni.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Nasi minyak simple yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!