Chinese mee kari
Chinese mee kari

Anda sedang mencari inspirasi resep chinese mee kari yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal chinese mee kari yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Curry mee is a spicy noodle soup garnished with various toppings, popular in Maritime Southeast Asia. In the southern part of Malaysia and its neighbouring country, Singapore, it is sometimes called curry laksa (Malay: kari mi; Chinese: 咖喱喇沙; pinyin: Gālí Lǎshā). "Eh, kawan-kawan abang nak datang rumahlah malam ni. Nak masak apa yang simple tapi sedap?".

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari chinese mee kari, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan chinese mee kari yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan chinese mee kari sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Chinese mee kari memakai 9 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Chinese mee kari:
  1. Sediakan 100 gm cili kering
  2. Ambil 3 biji bawang besar
  3. Siapkan 4 ulas bawang putih
  4. Sediakan 2 batang serai diketuk
  5. Gunakan 3 sudu besar serbuk kari ayam daging
  6. Gunakan 1/2 ekor ayam dipotong kecik
  7. Siapkan 1 kotak kecik santan
  8. Sediakan Tauhu
  9. Sediakan Fish cake

Apa yang penting, perlu ada tauhu kering, fishball dan seangkatan dengannya. Curry Mee (Malay: mee kari; simplified Chinese: 咖喱面; traditional Chinese: 咖喱麵; pinyin: Gālímiàn) is an Asian dish originated from the Malay Community particularly in the south east Asia region. Ya Allah. terliurnya tengok. teringat balik zaman anak dara dulu, kalau Oh ya. Mee Kari Sejati yang TB selalu buat time raya masa dulu-dulu tu. ada TB up kat blog ni. nanti.

Langkah-langkah menyiapkan Chinese mee kari:
  1. Sediakan bahan2 cili kering direbus lalu dikisar, bawang merah dan putih juga perlu dikisar. Mee kuning dicelur.
  2. Panaskan minyak dan serai digoreng sekejap dan masukkan bahan kisar tadi dan masak hingga terbit minyak
  3. Masukkan serbuk kari dan masak sebentar kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak.
  4. Masukkan santan kotak dan air (mengikut selera kuah pekat atau cair sukatan agak2 ye)
  5. Biarkan kuah mendidih perisakan dgn garam dan serbuk perasa. Tambahkan tahu dan fish cake. Biarkan lagi sehingga kuah mendidih dan meresap ke dalam tahu. Sedia dihidangkan.

Mee Kari Chinese Style Ya Allah. terliurnya tengok. teringat balik zaman anak dara dulu, kalau tiba je time raya. Mee kari chinese style ini memang sedap. Resepi Mee Kari yang memang sangat sedap dan dimasak menggunakan air rebusan udang. Boleh dikatakan penyediaan mee kari ni agak remeh sebab bahannya memang banyak. Assalamualaikum wbh, Note : Psssstt aku dah upload gambo pregnancy dekat blog sana.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat chinese mee kari yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!