Mee kari fish ball🍜🍜
Mee kari fish ball🍜🍜

Lagi mencari ide resep mee kari fish ball🍜🍜 yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal mee kari fish ball🍜🍜 yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Mee kari fish ball. paket - mee kuning•paket - fish ball•paket - fish cake•paket kecil - rempah kari daging•- santan•kiub - ayam•kiub - ikan bilis•btg - cili padi. Sup Fish Ball. - Bawang putih dihiris•labu - Bawang besar dihiris•inci - Halia dihiris•Serbuk perasa•Kentang•sup•- Kiub. Curry Noodles ( Mee Curry) recipe.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari mee kari fish ball🍜🍜, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan mee kari fish ball🍜🍜 enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat mee kari fish ball🍜🍜 yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Mee kari fish ball🍜🍜 menggunakan 19 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Mee kari fish ball🍜🍜:
  1. Siapkan 1 paket - mee kuning
  2. Sediakan 2 paket - fish ball
  3. Ambil 1 paket - fish cake
  4. Ambil 1 paket kecil - rempah kari daging
  5. Siapkan 1 kotak - santan
  6. Siapkan 1 kiub - ayam
  7. Siapkan 1 kiub - ikan bilis
  8. Gunakan 5 btg - cili padi
  9. Sediakan 1 sdt - rempah cili
  10. Sediakan 3 biji - bawang besar * blend
  11. Sediakan 4 ulas - bawang putih * blend
  12. Sediakan 1/2 inchi - halia * blend
  13. Gunakan 1 btg - serai * blend
  14. Gunakan 1 keping - asam jawa
  15. Ambil Condiment
  16. Ambil Cili padi
  17. Gunakan Daun bawang
  18. Sediakan Limau nipis
  19. Sediakan Telur rebus

Mee kari ni kegemaran seisi keluarga. Selain penyediaannya yang mudah, rasanya enak. Bile semua dh masak baru masuk kan tahu kering. Sawi, tauge,daun sup ngn daun bawang, telur burung puyuh, limau kasturi,cili merah. fish balls, Tofu balls, sliced fish cakes, beansprouts and calamansi lime: for the Mee Kari.

Langkah-langkah membuat Mee kari fish ball🍜🍜:
  1. Ok….standby semua barang..keluarkan semua bahan yg ada dalam peti ais…hurmm..walaupun cuma ada fish ball je..ok xpa…😬😬Untuk bahan kuah,mula2 kita blend bawang bsr,bwg putih,halia,serai,cili padi,..
  2. Pastu tumis tumis….pastu buh serbuk kari serbuk cili…saya xda daun kari..saya xda 3 sekawan…(kalo ada korang buh ok)..i xda…
  3. Pastu buh air,santan sikit dan fish ball…pastu buh kiub ayam kiub ikan bilis..(sbb ayam kan xda….jd kita fake la buh kiub…ok kan)
  4. Dah menggelegak,buh perasa..buh lg santan…
  5. Pastu dah…tutup api…
  6. Time utk celur mee…sekejap je tau…
  7. Pastu oh ye…awal2 td sila la rebus telur yer…by the time kuah abih masak..telur pun da siap..
  8. Hiris la limau,cili padi,daun bawang dan apa2 yg korang suka laaa..ataupun apa2 yg ada dalam peti ais tu.🤪🤪

You can also add other vegetables such as long bean and choy sum (sawi). I Love To Cook: Mee Goreng Mamak via tiaresipi.blogspot.com. Kalini DB nak kongsikan resipi mee kari sedap dan simple. Mudah je nak buat mee kari ni. Curry Noodles ( Mee Curry) recipe.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Mee kari fish ball🍜🍜 yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!