Resepi Kek Kukus Pelangi Mudah

Resepi Kek Kukus Pelangi – Resepi ini saya menolak di internet. Apabila saya pertama kali dihormati, saya hanya menyalin resepi itu tetapi ketika kali kedua resepi diulang, saya tidak tahan. Bangunkan jer jerk ke dapur dan apabila anda melihat semua bahan-bahan yang mencukupi, teruskan melakukan whatsApp kat hubby yang sedang dalam perjalanan ke rumah untuk membeli serikaya.

Resepi Kek Kukus Pelangi
Gambar Kek Kukus Pelangi

Saya berminat untuk membaca kekk ini yang ditulis sebagai sangat lembap dan hantu. Sekali lagi pulak, penggunaan serikaya dan susu manis mengingatkan saya tentang Moss Moss yang sangat lazat yang saya sediakan terlebih dahulu. Saya membuat kek ini sebenar untuk meriangkan hati selama beberapa hari lagi, akan mula bekerja. Dengan warna kek ini, jantung juga sama-sama ceria. Nana juga membantu membancuh warna. Memang benar lama dahulu, saya tidak membuat kek dan kuih mihih.

Dalam kes ini, saya hanya memasak hidangan sampingan yang mudah. Nana berkata lamalah masa untuk menyediakannya jika banyak warna. Saya berkata tidak kira apa, ini adalah sebahagian daripada kepuasan membuat kek. Saya menggunakan pinggan mangkuk 8 inci bulat kerana tidak ada periuk 7. “Jadi sedikit nipis dan lebih pendek stim Kami juga boleh mengukus dalam gaya comel kecil a la cupcake, jika anda suka.

Kek ini memang tekstur lazat dan lembut. Apa pun kek kek, akan lebih lazat selepas sehari kerana mentega akan mula harmoni dengan seluruh kek. Saya membawa separuh ke rumah Kak Jah dan komen yag diberikan oleh kawan-kawan saya, kata kek ini lazat.

Mudah jer nak untuk kek ini, jika anda rasa lazat nak mengukus, mungkin jer dibakar dengan ketuhar seperti kek lain. Sekali lagi pulak, apabila dibakar, kek akan naik cukup rata. Selepas dilorek tadi, saya terlupa hentak nak untuk permukaan sekata.

Resepi Kek Kukus Pelangi

Sifatnya, kek saya jadi kesan lorekan. Aduhaaii, ada percubaan pertama yang tidak sempurna. huuh. Walaupun tidak pernah cuba ketuhar, tapi hasilnya mestilah sama. Sekiranya anda tidak percaya, buatlah. hahaha memang konpem nyer. Jom melihat resepi di bawah.

Bahan bahan (Loyang 7x7x3) :

 • 1 cawan mentega
 • ¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje tp tetap manis)
 • 3 biji telur
 • ¼ cawan susu pekat
 • ¼ cawan serikaya
 • 1½ cawan tepung gandum
 • 1 sk serbuk penaik
 • 1 sb serbuk koko (tak guna pun)
 • 1 sk esen vanila
 • 2-3 sb susu segar (saya guna 1 sb)
 • Sedikit pewarna yang disukai

Cara memasak :

 1. Mentega dan gula hingga bunga. Letakkan telur satu demi satu dan mogok pada masa yang sama.
 2. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Fouled dan dicampur dengan tepung gandum bercampur dengan serbuk mawar. Apabila benar, kongsi 7. Warna yang berbeza termasuk satu dengan koko.
 3. Hos seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang telah dilengser dengan marjerin dan pangkalan dasar dengan anak lembu kertas minyak. Tutup dengan kerajang aluminium dan stim selama 1 jam atau sehingga dimasak.

Nota :

Untuk serbuk yang lebih lembut, masukkan 2-3 dandang besar susu segar / cair. Ikut Noor, dia tidak melakukan apa-apa kecuali kek terus lembut. Saya menggunakan 1 mangkuk besar krim susu segar.

Resepi :