Resepi Chicken Pie Mudah

Resepi Chicken Pie Mudah – Saya banyak menulis tentang peperiksaan dan bencana dengan cara yang jujur, saya berhadapan dengan situasi yang sukar yang memerlukan saya bersabar, berdoa dan bertawakkal kepada Tuhan. Jadi saya memilih banyak kolej atau sains yang berkaitan dengan kami yang dibuat di mukabumi ini sebagai hamba Allah.

Hari ini adalah hari Hari Wukuf di Padang Arafat di tahun Haji Akbar, saya menyampaikan mesej dari Ustaz Rashid berhubung dengan kehidupan yang ditulisnya semasa berhenti di Thailand semasa perjalanan ke Kemboja dengan kereta api. Kehidupan di dunia, hanya persinggahan, untuk pengembara yang berhenti beristirahat di bawah pokok pokok dan kemudian meneruskan perjalanannya.

Dunia yang kita tidak tahu berapa lama kita boleh tinggal. Bolehkah ia menjadi beberapa tahun lagi? Beberapa hari? Beberapa jam atau beberapa minit atau beberapa saat? Kami selalu merasakan orang mati adalah orang lain, bukan kita yang akan mati hari ini atau esok. Hala tuju kita harus syurga Tuhan untuk hidup ada kehidupan abadi. Tetapi apa yang telah kita lakukan untuk mencapai syurga Tuhan?

Resepi Chicken Pie
Gambar chicken pie

Terlalu banyak dosa yang kita lakukan. Walaupun amaran selepas diberi amaran, kami masih melakukan perkara-perkara yang tidak disukai Tuhan. Sangat sukar bagi kita untuk meninggalkan perkara yang tidak mengenalinya. Terlalu banyak masa yang sia-sia untuk kes tidak membantu sementara tempoh sekarang terlalu pendek untuk mengejar kesemuanya. Nabi s.a.w. berkata:
“Dunia adalah tumbuhan untuk akhirat …”

Tetapi kerana skuad setan yang menghiasi kehidupan dunia dengan menjadikannya abadi dan cantik dalam pandangan manusia menyebabkan orang ramai di antara kita yang terperangkap untuk menjadikan dunia sebagai matlamat. Orang ramai yang mengabaikan akhirat sehingga mereka dipanggil kembali untuk mengetuk Allah Yang Maha Esa maka mereka disebarkan dan diubah, malangnya pemulihan pada waktu itu telah kehilangan harganya.

Resepi Chicken Pie

Walaupun hidup di dunia adalah pendek berbanding dengan kehidupan akhirat, namun ia sangat penting, kerana dia adalah penentu yang sama kita bahagia atau sengsara di akhirat. Perkataan Nabi s.a.w:
“Terdapat empat perkara yang, apabila diberikan kepada seseorang, sesungguhnya dia telah memperoleh kebaikan dunia dan akhirat …” Itu ialah:
1. Jantung yang selalu bersyukur …

2. Lidah yang selalu memelihara dhikr …

3. Tubuh yang sentiasa bersabar dalam menjaga bencana; dan

4. Seorang isteri yang tidak pernah khianat ada di dalam dirinya atau harta benda suaminya.

Untuk menjadi bahagia di akhirat, kita mesti melakukan yang lebih baik seperti yang kita hidup di dunia. Cuba menjadi hamba Tuhan yang solehah dan solehah kerana suatu hari nanti kita akan bahagia di sana. Kita semua akan kembali kepada Tuhan, dan kita akan memutuskan apa yang kita akan berakhir.

Sekiranya dunia ini menjadi bidang amalan soleh dan solehah, maka kita akan bahagia untuk masa yang lama di sana, tetapi jika seluruh hidup kita penuh dengan dosa dan nafsu maka kita akan menyesal selama-lamanya di sana. Untuk pemahaman ini, saya bersedia untuk terluka untuk seketika di dunia daripada terluka selama-lamanya di akhirat. Saya juga mempunyai tiket untuk mendakwa mereka yang menindas saya dan menganiaya saya di mahkamah Tuhan jika saya mahu.

Sebelum saya bersara, saya ingin sekali lagi membaca resipi Chicken Pie yang disediakan oleh Nelly untuk dibawa ke pejabat. Bukan resipi utama tetapi catatan tentang cerita di sebalik penyediaan kek saya ingin mencium. Itulah sebabnya saya ulangi resipi yang sama dalam entri saya. Inilah kali pertama mereka menyediakan ramuan teras pai mereka sendiri.

Ia adalah kebiasaan saya yang akan memberikannya. Dengan titik pengajaran, mereka akhirnya berjaya memberikan mereka sendiri. Sebaliknya persiapkan semua pai juga tanpa bantuan saya. Saya menerima banyak soalan untuk memerintahkan pai ini. Mungkin cuba untuk mempunyai sesiapa yang ingin memberikan pai ayam mereka sendiri di rumah.

Bahan bahan :

 • Untuk inti pai (filling):
 • 1 cawam isi ayam- hiris nipis
 • 1 cawan cendawan butang- hiris nipis
 • 1 tin sup cendawan butang Campbell
 • 1 tin (kecil) kacang pis
 • 1 biji bawang besar- potong dadu
 • 1 biji kentang- dipotong dadu dan direbus
 • 1 sb lada sulah
 • 2 sb mentega/minyak zaitun
 • 1 biji kuning telur (mengilatkan pastri)
 • Sedikit air (sekiranya terlalu pekat)

Untuk pastri :

 • 100g tepung gandum
 • 50g mentega
 • secubit garam
 • 2 cmb air

Saya guna :

Kulit roti pratha jenama kawan

Cara memasak : 

 1. Panaskan mentega. Bawang bawang goreng sehingga kekuningan. Masukkan kandungan ayam dan biarkan segera.
 2. Tambah sup cendawan Campbell, ubi jalar, kacang lada, air dan lada squash. Chaos menjadi kenyataan. Selepas memasak, angkat dan mengupas dengan serta-merta. Kulit pai Caiai dan letakkannya sebagai lapisan asas dan goncang sedikit dengan garpu. Dibakar selama 5-6 minit. 
 3. Tuangkan kek masak ke pangkalan pai. 
 4. Kulit pai Canai lagi setebal 2 cm dan letakkan di atas kandungan pai sebagai lapisan atas. 
 5. Sapukan sedikit kuning telur bercampur dengan 2 air untuk bersinar.
  Dibakar selama kira-kira 12-20 minit atau pastinya dimasak dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu 200C.
Selamat mencuba…

Leave a Comment