MyResipi.info | Jom Kongsi Resepi

Resepi Brownies Kedut Sukatan Cawan

Resepi Brownies Kedut – Resepi nampak senang, sukatan untuk gula pun tak banyak sangat, tapi nak bagi kedut tu jual mahal sungguh .. kedut jugak yang laku sekarang ni .. alhamdulillah, baca tekun macam study nak buat brownies punya pasal .. macam ahli sains la kita ni kat dapur .. tuang bahan tu tuang bahan ni..main kacau2..nasib tak meletop kan akhirnya kedut pun muncul jugak akhirnya .. wani rasa macam nak melompat2 tengok dalam oven tu dah nampak kedut. terima kasih buat AFZAN MOHD.

Resepi Brownies Kedut
Gambar Brownies Kedut

resepi brownies kedut sukatan cawan dia jadi viral kat facebook … .memang betul apa yang dia cakap, tekstur brownies ni tak terlalu cakey, gooey atau fudgy..tak jugak underbaked semuanya just nice. aahh macam tu lah .. siapa2 yang pernah buat brownies tak pernah jadi kedut tu … jom cuba resepi ni .. sebelum nak mula ..bismillah dan selawat banyak2 .. biar niat kita ni suci murni hiii..macam wani ni ,, first time teruskan sejauh ini .. terima kasih.

kalau nak tengok step by step bergambar boleh klik link kat bawah resepi brownies kedut sukatan cawan Paling Sedap .. kat situ siap terperinci arahan dia .. study betul2 ya. setakat ni bagi wani dah puas hati ,, maklumlah first time nampak kedut brownies dalam oven kemain happy sangat .. sebenarnya ikut biasa wani bakar brownie sebelum ni, suhu biasanya guna 150 C, tak pernah bakar dalam suhu 160 c, tapi nak cuba ikut suhu yang dia kongsi.

Resepi Brownies Kedut

Alhamdulillah ok la tu ada kedut dan tak la overbaked..Dan wani rasa coklat chunks kat dalam brownies tu yang membuatkan tekstur brownies tu gooey sikit. Kalo potong panas2 mesti cair leler..dan ini kali pertama wani guna agak mahal sikit serbuk koko tu brand van houten .. untuk brownies yang tempat paling besar tu pun dalam RM 24.00 .. lebih..tak ingat sampai setengah kilo ke tidak .. sebab rata2 bahan untuk buat brownies yang betul2 menjadi kena bahan standard sikit.

Bahan 1 :

  • 100 gm butter suhu bilik ( boleh guna butter cup or real butter (csc dll )
  • 100 gm gula biasa
  • 90 gm gula perang
  • 2 biji telur

Bahan 2:

  • 40gm dark chocolate button jenama beryls ( atau apa -apa jenama favorite ) wani guna milk compound chocolate
  • secubit nescafe

Bahan 3:

  • 100gm tepung gandum
  • 40gm serbuk koko ( guna serbuk koko van houten )
  • 3gm garam ( wani tak letak )
  • * kesemua bahan tepung ini diayak dan digaul sebati dengan spatula

Bahan 4:

  • 90 gm dark chocolate button jenama beryls

p/s :

  •  kalau boleh pastikan guna periuk yang berat atau berkualiti sikit, nanti panas dia lebih sekata

Cara memasak :

  1. letakkan gula, perang gula dan mentega bersama-sama. panaskan api dengan perlahan sehingga mentega cecair terkena selalu huru-hara jangan biarkan gula tu karameljika terdapat apa-apa jenis lapisan minyak di permukaan, ia berhenti huru-hara. proses ini penting untuk membuat kedut2 yang menggoda tu.
  2. tambahkan telur sementara lukam, kacau jadi sebati, pesanan itu akan likat.
    maka ketika masih lukam, (penting untuk ketika masih hangat ke coklat cair), masukkan tombol coklat 40gm dan nescafe secubit. kacau jadi coklat cair dan sebati
  3. coklat juga penting untuk mendapatkan kedut permukaan licin dan berkilat swap ke spatula, letakkan tepung yang dicampur bersama dan diayak. huru-hara mundur, begitu licin
  4. selepas siap, letakkan tepung menunggu satu minit 5 minit, nak untuk memasak suam tu.not baru tu masukkan butang coklat gelap 90 gm. mengikis ke belakang, sekali atau dua kali.
  5. tuangkan ke dalam 8 x 8 atau 7 x 7 boleh tetapi sedikit tebal yang telah dialihkan dengan kertas kertas.kalau nak lokasi pea atau pea butang susunan topplings .. tetapi sebelum tu kacang perlu dibakar snap terbakar pada suhu 160C dalam 25 minit. jangan bungkus
  6. kemudian biskut.tentang oven ini dimengerti dengan suhu setiap ketuhar. yang mesti menjadi suhu yang rendah.

Resepi Yang Kamu Cari :

    resepi brownies, resepi brownies kukus, resepi brownies mudah sukatan cawan, resepi brownies sukatan cawan, cara buat kek brownies sukatan cawan, resepi kek brownies kukus, kek brownies kedut sukatan cawan, resepi brownies kedut kukus sukatan cawan, resepi brownies kedut sukatan cawan, cara buat brownies kedut kukus