Resepi Blueberry Cheese Tart

Resepi Blueberry Cheese Tart – Hari ini saya membuat Blueberries Cheese Tart sebagai memenuhi permintaan Aween. Entah berapa kali dia meminta saya untuk membuatnya. Jika dia melihat saya membekalkan kek keju, dia masih bertanya mengapa saya tidak membuat keju keju. Itulah sebabnya saya dan suami saya akan pulang ke AS dalam beberapa hari, jadi saya fikir ia bagus jika pada hari Ahad seperti ini, saya akan membekalkan kek yang dia minta.

Resepi Blueberry Cheese Tart
Gambar Blueberry Cheese Tart

Pagi awal saya pergi ke dapur untuk menyediakan kek pastri. Semasa menunggu untuk menenangkan, saya pergi untuk memberi makan ikan menunggu sarapan pagi. Selepas itu, saya menyiram kepala sekolah. Perasaan yang sangat puas ketika semua kerja ini dapat disiapkan, jumlah minggu dalam 2 hari saya adalah kesempatan saya untuk melakukan rutin ini.

Kerana saya tidak mempunyai acuan rujukan, terpaksa mengundang hubby untuk City Bakers untuk mendapatkannya terlebih dahulu. Ia lazat dan rangup tart ini. Cuma rasa segalanya. Saya marah dan menghabiskan 2 biji. Jika anda meletakkan hati, 5 biji mungkin habis. Hmm jika anda tahu betapa sangat lazat, anda boleh cuba sendiri. Sangat mudah untuk memberikannya dan tentu saja azimat itu jika ia dapat dibuat bersendirian selain dapat makan sebanyak itu.

Resepi Blueberry Cheese Tart

Kelihatan tidak keju tu macam penyebab kecil yang banyak kerana saya nak menghabiskan kek keju, jadi jer jer lebih sikit. Sebaiknya letakkan dalam 3/4 lebih sedikit daripada kerak. Apa yang sangat lazat terutamanya dalam makanan sejuk selepas dibuang dari peti. Jom cuba buat sendiri dengan resepi ni…

Bahan-bahan Pastri – 20 biji :

  • 125g butter (salted)
  • 55g gula halus
  • 250g tepung gandum
  • 1 kuning telur (sejuk)
  • 1/2 sk esen vanila
  • 1 sb air ais

Cara memasak :

  1. Satukan dan ayak tepung dan gula.
  2. Masukkan butter ke dalam tepung dan gaul sehingga menjadi seperti crumb/pasir.
  3. Masukkan telur kuning, vanilla dan air ais.
  4. Gaul sebati sehingga menjadi doh dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 20-30 minit.
  5. Keluarkan doh, biarkan seketika sehingga lembut. Bulat bulatkan doh dan tekan di atas acuan tart.
  6. Cucuk dengan garfu utk mengeluarkan udara. Acuan tak perlu di gris.
  7. Bakar pada suhu 170C selama 15 minit atau sehingga keperangan.
  8. Keluarkan dari acuan dan pastikan tart shell benar benar sejuk, lalu baru dimasukkan blueberries filling.
  9. Perasan tak yang saya terlupa untuk mengeluarkannya dari acuan tart tu, jadi saya tambah masa membakar untuk menjadikan crust yang rangup.

Nota :

  • Kalau menggunakan acuan, boleh ratakan permukaan tepi dengan pisau.
  • Tart shell boleh disediakan awal awal dan dimasukkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti ais untuk tahan lama.

Bahan Cream Cheese Filling :

  • 250g cream cheese- lembut
  • 20g butter (salted)- lembut
  • 50g  gula halus
  • 1 biji telur

Cara memasak :

  1. Putar cheese, butter dan gula sehingga kembang dan berkilat. Masukkan telur dan putar hingga sebati.
  2. Sudukan blueberries ke dalam pastri tart yang telah dibakar tadi.
  3. Kemudian tuang adunan cheese atas blueberries hingga menutupi bahagian filling dalam pastri.
  4. Sudukan blueberries filling di atasnya adunan cheese.
  5. Buat pattern dengan melorek menggunakan toothpick.
    Bakar pada suhu 170C selama 15 minit
  6. Angkat dan boleh dihidangkan. Anak saya memasukkan ke dalam peti ais terlebih dahulu kerana cheese lebih sedap dimakan sejuk, katanya Tapi saya pula suka memakan semasa masih suam panas.

Nota :

  • Biarkan cheese dan butter seketika tapi jangan sampai ke suhu bilik. Biarkan masih sejuk sedikit ketika diputar.
  • Sebaiknya mula memutar filling cheese setelah selesai memasukkan filling blueberries ke dalam crust supaya cheese tidak lama berada di luar. Siap jer, boleh terus dituang ke dalam crust.
  • Boleh juga dimasukkan terus adunan cheese di atas pastri.
    Kemudian titiskan blueberries filling di atas adunan cheese dan lorek untuk dijadikan pattern.
  • Cheese Tarts yang telah siap di simpan di dalam bekas kedap udara dan di letakkan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.

 Bahan Blueberry Filling :

  • 125g fresh blueberries
  • 1 sk gula

Cara memasak :

  1. Boleh juga menggunakan Blueberries filling, strawberry filling atau apa2 filling yg digemari secukupnya
  2. Panaskan blueberries dan gula sehingga mendidih atas api sederhana sambil dihancurkan berries dengan sudu.
  3. Masak dalam 6 minit atau sehingga pekat dan menjadi 1/4 cawan. Angkat dan biarkan pada suhu bilik.
  4. Sedap dihidangkan dengan teh O panas panas.

Nota :

Untuk mendeko, boleh pula menggunakan sedikit filling cheese di dalam piring dan diletak pewarna yang disukai dan gaul sehingga warna sekata. Dengan menggunakan toothpicks, titis cheese berwarna dan corakkan sesuka hati.

Enjoy….